Analizele de laborator sunt instrumente eficiente de evaluare a starii de sanatate, dand informatii despre starea organismului fiecauri pacient.. Este important de stiut ca rezultatele analizelor pot fi in afara valorilor normale dintr-o multime de motive. Aceste variatii pot avea la origine aspecte ca preferintele dietetice, varsta , sexul, ciclul menstrual, gradul de activitate fizica, medicamente administrate, consumul de alcool si alti factori nu neaparat legati de aspecte patologice.

Program Recoltari:

08:00 – 11:00

“We care” are not just words.

Lista Analize

Informatii generale referitoare la pregatirea pentru diversele forme de recoltari probe

Informatii generale:

Pregătirea copiilor în vederea recoltării probelor de sânge poate să reducă stresul şi anxietatea care se manifestă aproape în egală măsură atăt la copii căt şi la părinţi. Pregătirea copiilor pentru recoltare are în vedere următoarele aspecte:

1) Părinţii şi asistentul care face recoltarea analizelor trebuie să ştie :

 • nici o pregatire prealabilă nu este de folos;
 • în mod sigur copilul va plânge ;
 • în aproape toate cazurile întâlnite până acum a fost nevoie de imobilizarea copilului;
 • plânsul copilului se datorează mai mult mediului nefamiliar, prezenţei persoanelor străine, lipsei părintelui din zonă şi cu siguranţă imobilizării fizice;
 • cel mai mult copilul poate fi ajutat prin prezenţa părinţilor la locul recoltării aratându-i afecţiune.

 

2) Copiii mai mari de doi ani încep să conştientizeze frica iar plânsul se datorează şi durerii resimţite în timpul recoltării. Este foarte important să fie diminuată frica copilului prin lămurirea acestuia despre ce se va întâmpla astfel:

 • simulaţi în joacă ce se va întâmpla în timpul recoltării
 • explicaţi cu cele mai simple cuvinte, aratând în acelaşi timp partea corpului care va fi afectată (frica poate fi diminuată prin cunoaştere)
 • orice lămurire trebuie dată înainte cu 5-10 minute de recoltare
 • folositi eventual jucării sau păpuşi care să permită vizualizarea cât mai concretă a procedeului
 • în timpul recoltării este foarte probabil sa fie nevoie de imobilizare. Prezenţa părinţilor lângă copil prin contact fizic ajută foarte mult;
 • încercati să convingeţi copilul că procedura de recoltare nu este o pedeapsă şi în acelaşi timp daţi-i libertatea de a plânge sau de a-şi exprima durerea verbal.

Informatii generale:

Sangele se recolteaza, de obicei in policlinica, dar poate fi recoltat si la domiciliul pacientului de catre un asistent medical daca situatia impune acest lucru.
S-a demonstrat ca unele analize sunt influentate de alimentatie, altele nu. Se recomanda ca recoltarea sangelui sa se faca pe nemancate. . Seara se va mânca mai devreme şi puţin, fără grăsimi, căci o alimentaţie bogată în grăsimi produce o tulbureală a serului, fenomen care poate falsifica rezultatele analizelor. Persoanele care obişnuiesc să manance dimineaţa este bine să-şi ia cu ele un pacheţel cu alimente pentru a mânca imediat după recoltarea săngelui. Nu se recomandă efectuarea analizei de sânge la persoanele care vin de la distanţe mari cu trenul sau maşina, obosite, nedormite, nervoase; în aceste situaţii rezultatele analizelor pot prezenta abateri de la normal.
Anterior recoltării , în dimineţa respectivă , nu se consumă alimente şi lichide pentru a nu duce la false rezultate pozitive (ex. Glicemie , cholesterol, trigliceride etc, sunt influenţate direct de alimente, mai ales de cele dulci, sau sunt influenţate indirect de starea de turbiditate-opacifiere a serului de testat) .
Există , de asemenea , o serie de medicamente care pot modifica analizele, şi, pentru aceasta, trebuie întrebat medicul care a recomandat medicaţia , dacă, în cazul efectuării analizelor, trebuie întreruptă sau nu medicaţia prescrisă .

Examenul sumar de urină

Recoltarea vizează prima urină de dimineaţă , la trezirea din somn , după somnul cel mai lung, deoarece intervalul de câteva ore în care urina a stagnat în rinichi permite înmulţirea – dacă este cazul – a germenilor urinari în cantitate suficientă . Aceasta ajută medicul din laborator să poată atenţiona pacientul de existenţa unei potenţiale infecţii urinare. Recoltarea urinii se face astfel : toată urina se colectează într-un recipient steril(urocultor) procurat de la laborator.
Această analiză furnizează informaţii despre întregul tract urinar şi din acest motiv, lipsa vreunei fracţiuni din urină poate duce la informaţii incomplete.

Urocultura

Această analiză vizează prezenţa unei potenţiale infecţii urinare . Se recoltează dimineaţa, din prima urină, în recipient steril (urocultor) procurat obligatoriu de la laborator.
În prealabil, se practică o toaletă riguroasă a zonei genitale cu apă şi săpun. Apoi, primul jet (contaminat cu flora de pe uretră ) este eliminat în toaletă, iar jetul mijlociu este colectat în urocultor, având grijă să nu fie atins capacul urocultorului de nimic din jur pentru a nu contamina proba. Restul urinii este eliminate în closet.
Această analiză se face anterior unui tratament antibiotic , deoarece antibioticele pot distruge flora microbiană sau inhiba multiplicarea ei fără să o distrugă, în ambele cazuri rezultatul fiind fals negativ.
Dacă pacientul deja a început tratamentul, fără testare prealabilă şi simptomatologia nu a cedat , se poate face urocultura şi sub tratament , pentru că germenii din urina pacientului, mai mult ca sigur, nu sunt sensibili la antibioticul folosit. Tratamentul terbuie modificat după sensibilitatea germenului.

Urocultura de control se face la minim 5 zile de la terminarea tratamentului antibiotic.

Examen coproparazitar

Recoltarea materiilor fecale pentru analiza ouălor de paraziţi se face în recipiente speciale, primite de la laborator.. Nu se vor recolta materii fecale în cutii de carton, cutii de chibrituri etc. iîtrucât există riscul infectării persoanelor care transportă şi prelucrează aceste materiale.
In cazul în care în scaun se observă viermişori sau fragmente suspecte de viermi intestinali aceştia vor fi recoltaţi cu o pensă şi introduşi într-un vas de sticlă sau de material plastic prevazut cu capac care se închide ermetic. Pentru ca aceşti paraziţi să nu se usuce si să se altereze, se va turna peste ei spirt sanitar, apa de colonie sau apă sărată şi după aceea vor fi transportaţi la laborator. Nu se vor transporta paraziţii în hârtie, în vată, deoarece există pericolul de infestare a persoanelor care execută analizele. Indicat este ca recoltarea probelor să se facă în recoltoare speciale – coprorecoltoare – fără mediu de transport, după cum urmează: se recoltează cu linguriţa coprorecoltorului eşantioane mici de materii fecale din mai multe locuri.

Coprocultura

Necesită recoltarea materiilor fecale în coprorecoltor fără mediu de transport , dacă proba este adusa imediat la laborator , sau cu mediu de transport, dacă proba este adusă la laborator în mai mult de o oră de la recoltare.

Informatii generale:

La femei, secreţia uretrală si vaginală se recoltează la cabinetul de ginecologie; în plus, persoanele respective trebuie să fie în măsura să informeze medicul, de când prezintă secreţia, dacă aceasta este în legatură cu raporturile sexuale şi dacă au facut tratament cu antibiotice Cu 48 de ore înainte de recoltare trebuie să înceteze tratamentele şi irigaţiile endovaginale , repaos sexual în seara dinaitea recoltării şi de asemenea, fără spălătură endovaginală în seara şi dimineaţa anterior recoltării.

Informatii generale:

Se recoltează dimineaţa , înainte de a ingera alimente solide sau lichide care pot şterge germenii din zona faringiană şi înainte de spălatul pe dinţi deoarece pasta de dinţi conţine o serie de substanţe antibacteriene.
Dacă este imperios necesară recoltarea exudatului faringian şi aceasta nu poate fi efectuată de dimineaţa , recoltarea se poate face la 3-4 ore de la ultima masă.

Analizele se recolteaza de obicei dimineata

Today and Tomorrow

Lorem ipsum dolor sit amet

Care Clinic

Client Base Growth
Patient Satisfaction

Competitor Clinic

Client Base Growth
Patient Satisfaction

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent suscipit rhoncus nunc, id sodales elit suscipit accumsan. Nullam egestas mauris quis lacus commodo tincidunt eu tristique ligula. Morbi ut tellus dolor.

Vivamus ultrices nisi id lorem consequat fringilla vulputate elit interdum. Donec odio tellus, eleifend ut malesuada nec, sagittis in leo. Sed sapien diam, bibendum eu ultrices nec, scelerisque ac velit.

Care Medical Clinic
Competitor Clinic